Skip links

12 Freelance statistieken 2021

De revolutie van de freelance workforce staat volgens statistieken nog maar aan het begin van de verandering van het gehele werknemer landschap.

Hieronder vind je de belangrijkste freelance statistieken en trends voor 2021 die toonaangevend zijn voor de groei van de freelance markt.

Groei in de freelance community

1.    De wereldwijde workforce bestaat voor 35% uit freelancers.

Volgens een onderzoek van Payoneer van 2019 naar de snelst groeiende freelancemarkten ter wereld, kende de freelance-economie van Noord-Amerika de grootste groei, met een stijging van de inkomsten met 78% op jaarbasis. De op een na grootste economie was het Verenigd Koninkrijk met 59%, gevolgd door Brazilië met 48%. Azië liet echter de grootste regionale groei optekenen, met een stijging van de inkomsten met 138% in vier landen. De Aziatische regio werd aangevoerd door Pakistan, met een stijging van 47%, gevolgd door de Filippijnen, India en Bangladesh.

2.    Het werk van freelancers zal de komende 10 jaar meer dan verdubbelen.

Wervingsmanagers verwachten zelfs een toename van 168%in de hoeveelheid werk dat verricht wordt door flexibel talent.

3.    33% van de Fortune 500 bedrijven besteden hun werk uit aan freelancers.

Gezien de groei van freelancen en het geld dat sommige professionals verdienen, is het geen verrassing dat bijna 33% van de Fortune 500-bedrijven een beroep doet op freelancingsites om hun werk uit te besteden.

4.    Bedrijven besparen tot 50% door het werken met freelancers.

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven tot 50% besparen op het effectief inzetten van Freelancers. Mede de oorzaak hiervan is dat bedrijven niet genoodzaakt zijn alle bijkomende werknemer kosten te betalen. Daarnaast wordt een freelancer enkel ingehuurd wanneer hij/zij nodig is.

Demografie van freelancers

De grafiek geeft een onderzoek van Statistia weer, waarin de verdeling van freelancers in de Verenigde Staten in 2019, per generatie, wordt gedeeld. 53 procent van de respondenten van Generatie Z gaf aan deel te nemen aan freelance werk.

5. Er zijn momenteel 57 miljoen freelancers in de VS.

De omvang van de freelance populatie neemt voortdurend toe. Van 2014 tot 2019 groeide het aantal freelancers in de VS van 52 miljoen naar maar liefst 57 miljoen. Dit betekent dat er in slechts vijf jaar tijd meer dan 5 miljoen nieuwe mensen zijn bijgekomen in de freelance beroepsbevolking, die met 8,8% is gegroeid.

6. 70% van de MKB-bedrijven in de VS heeft ten minste eenmaal met freelancers gewerkt.

Freelancers blijken hierdoor game-changers te zijn voor MKB’s. Met een kosteneffectieve en flexibele oplossing helpen freelancers het MKB bij het realiseren van hun groeiplannen. Uit rapporten blijkt dat het MKB tevreden is met freelancers en in de toekomst meer gebruik wil maken van freelancers.

Hier zijn twee belangrijke statistieken om dit feit te bevestigen:

81% van deze bedrijven is van plan opnieuw freelancers in te huren

83% is het ermee eens dat freelancers hun bedrijf enorm hebben geholpen

7.    12 van de 20 meest gevraagde skills voor freelancers zijn gerelateerd aan development.

De topvaardigheden gewenst door bedrijven die op zoek zijn naar freelancers bestaan voornamelijk uit verschillende technologieën en IT-gerelateerde vaardigheden. Het gaat onder meer om Blockchain, Amazon DynamoDB, React Native, Angular, Computer Vision, Go en vele andere.

8.    De workforce van Google bestaat uit meer freelancers dan vaste werknemers.

Vanaf maart 2019 bestaat de workforce van Google uit 120.000 freelancers, meer dan het aantal vaste medewerkers op de loonlijst, dat er ongeveer 102.000 zijn.

9.    48% van de bedrijven heeft in 2018 freelancers ingehuurd, een stijging ten opzichte van 43% in 2017.

Verwacht wordt dat dit gestaag zal toenemen naarmate het gemak van het inhuren van freelancers toeneemt en het bedrijfsbeleid meer wordt afgestemd op processen als werken op afstand.

10.    Freelance vacatures zijn in het tweede kwartaal van 2020 met 41% gestegen, deels als gevolg van de huidige pandemie.

11.    Marketing is het populairste beroep onder freelancers. Met maar liefst 32,1% van het totale cijfer.

I.T. en Tech volgen op de tweede plaats, met 14.8% freelancers die op dat gebied werkzaam zijn, op de voet gevolgd door Art & Design(14.5%) en Business Consulting(11.3%)

12.    91% van de freelancers zegt dat de beste dagen voor freelancen nog voor ons liggen.

Conclusie

We komen in de volgende fase van de freelance revolutie. Hoewel het nog onzeker is of daadwerkelijk de freelancers de arbeidsmarkt zullen overlopen, zoals experts dat hebben voorspeld, zal de impact onvermijdelijk zijn voor teams, bedrijven en zelfs landen. Bedrijven die in 2021 zich nog niet hebben klaargemaakt voor een schaalbare freelance strategie zullen zichzelf kunnen verliezen in enorme bedrijfsproductiviteit. Als jouw bedrijf nog steeds zijn freelancers managed vanuit een excel sheet, dan wordt het hoog tijd om op zoek te gaan naar een Freelance Management systeem. 

Wil je meer lezen over hoe je een freelance team kan managen(FMS)?

Klik hier: https://bubty.com/wat-is-een-fmsfreelance-management-system/

Bronnen:

(1) https://www.upwork.com/press/releases/new-upwork-study-finds-36-of-the-us-workforce-freelance-amid-the-covid-19-pandemic

(2) https://www.upwork.com/press/releases/new-upwork-study-finds-36-of-the-us-workforce-freelance-amid-the-covid-19-pandemic

(3) https://www.mayple.com/blog/deep-job-platform#:~:text=In%20the%20US%20alone%2C%20the,jobs%20on%20dedicated%20online%20platforms

(4) https://www.upwork.com/press/releases/new-upwork-study-finds-36-of-the-us-workforce-freelance-amid-the-covid-19-pandemic

(5) https://blog.golance.com/rise-of-the-global-freelancers-a-look-at-the-statistics/

(6) https://www.linkedin.com/profinder/blog/how-small-businesses-are-leveraging-freelancers

(7) https://www.businessinsider.nl/best-online-classes-for-freelancers?international=true&r=US

(8) https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-25/inside-google-s-shadow-workforce

(9) https://www.upwork.com/press/releases/new-upwork-study-finds-36-of-the-us-workforce-freelance-amid-the-covid-19-pandemic

(10)           https://www.upwork.com/press/releases/new-upwork-study-finds-36-of-the-us-workforce-freelance-amid-the-covid-19-pandemic

(11)           https://getdinghy.com/blog/freelancing-in-2020-state-of-the-industry-a-dinghy-survey/

(12)           https://www.upwork.com/press/releases/freelancing-in-america-2019

Join the Discussion

Return to top of page