Skip links

Waarom zou je met freelance personeel werken?

De opkomst van het thuiswerken, onzekerheden bij werkgevers en hele industrieën die ondersteboven liggen. Wat een ellende! Gelukkig bekijken we bij BUBTY de wereld vanuit een roze bril. Voor nieuwe problemen dient men nieuwe oplossingen te verzinnen. Het viel ons op dat er nu meer dan ooit beroep wordt gedaan op onafhankelijke specialisten, creatieve samenwerkingsconstructies en meer. In de huidige situatie, in bijna alle vormen van oplossingen, blijft echter één woord telkens terugkeren: freelance

We zijn het meest bekend met het woord in bedrijvende vorm, dat verwijst naar het nastreven van een carrière zonder een langdurige verbintenis aan te gaan met één werkgever. Meestal zijn freelancers zelfstandigen; ze beslissen voor wie ze werken en voor hoelang. Je zou ze zakelijke huurlingen kunnen noemen, die voor de hoogste bieder werken – en als je dat doet, zou je niet ver verwijderd zijn van de oorspronkelijke betekenis van het woord.

Ons vroegste schriftelijke bewijs voor ‘freelance’ komt van Sir Walter Scott’s Ivanhoe, waarin een heer verwijst naar zijn betaalde leger van ‘gratis lansen’.

Toen freelance begin 19e eeuw voor het eerst in het Engels kwam, werd het gebruikt om te verwijzen naar een middeleeuwse huurling die zou vechten voor welk land of welke persoon hen het meest betaalde. Het vroegste schriftelijke bewijs voor dit gebruik (tot dusverre) is in de roman van Sir Walter Scott, Ivanhoe, waar een feodale heer verwijst naar het betaalde leger dat hij heeft verzameld:

Ik bood Richard de dienst aan van mijn Free Lances, en hij weigerde ze – ik zal ze naar Hull leiden, de scheepvaart grijpen en naar Vlaanderen gaan; dankzij de drukke tijden zal een man van actie altijd werk vinden.

Het suggestieve woord wortelde snel in de taal en kreeg ook al snel een bredere betekenis: het ene verwees naar een politicus zonder politieke overtuiging (die we tegenwoordig een onafhankelijke noemen) en het andere verwijst naar een persoon die elk soort werk op zijn eigen voorwaarden doet en zonder enige permanente of langdurige verbintenis met een werkgever. Hoewel freelancer het zelfstandig naamwoord is dat we nu meestal gebruiken om naar deze laatste groep mensen te verwijzen, is het een nieuwere term dan freelance. 

Dus hoewel “Hij is freelance” misschien als modern jargon klinkt, is het de oorspronkelijke term.

8 redenen om met een freelance marketing specialist te werken

1. Snellere time-to-market

Een algemene opvatting om te besluiten met freelance marketing specialisten te gaan werken, is dat de lange opleveringscyclis vaak schadelijk zijn voor campagnes. Producten of diensten waar klanten geen interesse (meer) in hebben, die hun momentum kwijt zijn, kunnen een flinke kostenpost worden om opnieuw dezelfde buzz voor te genereren. Met een freelance marketeer heb je inzicht in een portfolio campagnes waarbij je de oplevering van een campagne empirisch ingeschat kunt krijgen.

2. Snelle ROI (return on investment)

Marketing blijft een numbers game. Dankzij het werken met freelance marketing specialisten kun je gemakkelijk de campagnekosten en uurtarief-kosten bij elkaar optellen en de winst bandbreedte berekenen waarin je kunt opereren. 

3. Feedback van een unieke skill-set

Met enige regelmaat zien we campagnes gelanceerd worden waarvan allerlei nice-to-haves uiteindelijk nooit allemaal door de freelance marketing specialist kunnen worden uitgevoerd. Stel je nu eens voor dat alle tijd die wordt gebruikt voor de ontwikkeling van campagnes door jullie eigen team die uiteindelijk door specialisten niet uitgevoerd kunnen worden, zou worden gebruikt voor de ontwikkeling van producten of diensten die klanten willen. No-brainer toch? Een freelancer kan jou dankzij eigen ervaring helpen prioriteren en keuzes maken. Deze feedback scheelt jou en jouw team dus wat vergaderuurtjes wat indirect een uurtarief verlaagt. 

4. Het maken van de juiste campagne voor de juiste producten of diensten

Deze reden lijkt op de voorgaande, toch is er weldegelijk een verschil. Als we precies dátgene bouwen (qua campagne) wat de klant wil,  maar in de praktijk wordt het product op een totaal andere manier gebruikt dan bedoeld of voorzien, dan creëren we nog steeds geen waarde voor de klant. Je wilt bijvoorbeeld feedback loops implementeren in jouw campagnes zodat je jouw campagnes alsmaar kunt optimaliseren. Door verschillende marketingspecialismen op jouw campagnes los te laten zorg je ervoor dat je waarde blijft leveren en continu te verbeteren, hebben we beter zicht op wat de klant wil én hoe een klant het product uiteindelijk gebruikt.

5. Vermindering van risico’s

Een ervaren freelance marketeer heeft verschillende uitdagingen mogen oplossen en ziet risico’s in campagnes niet als een apart onderdeel die moeten worden ‘gemanaged’.  Marketingstrategie zélf is risicomanagement. Door snel op te leveren, rap te converteren en de verkregen feedback te gebruiken voor aanpassingen en/of verbeteringen verkleinen we het risico dat er uiteindelijk verkeerde boodschap over producten of diensten worden opgeleverd.

6. Betere kwaliteit

Net zoals onze klanten geen slechte producten willen afnemen, zo willen freelance marketeers geen slechte campagnes ontwikkelen. Als bedrijven zorgdragen voor tijd, kosten en scope, dan hoeven marketeers zich alleen nog druk te maken over kwaliteit. Door met freelance marketing specialisten te werken zijn al deze zaken geborgd en hebben we ook nog eens de ruimte om de scope aan te passen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het niet op tijd wordt opgeleverd.

7. Motivatie

Sommige bedrijven nemen freelance marketeers in dienst omdat de bedrijfscultuur wel wat verbetering kan gebruiken. Een vaste marketingafdeling kan last gaan krijgen van tunnelvisie en ruimte voor een nieuwe kracht nis er dan niet. Wat doe je dan? Juist. Frisse ideeën en een brede blik introduceren om de dynamiek van een nieuwe impuls te voorzien. Over het algemeen is de marketeer een creatieveling die net als de kunstenaar inspiratie onttrekt van de buitenwereld. Het werkt uiterst motiverend voor een marketingafdeling wanneer deze met nieuwe ingevingen bestoken worden om zelf hun day-to-day te optimaliseren. 

8. Efficiency

Je kan het ook het “elimineren van verspillingen” noemen (denk aan Lean theorieën). Verspilling, omdat het van tevoren opstellen van grote en uitputtende campagneplannen in veel gevallen te weinig oplevert. Ook heeft het geen zin om mensen in functionele silo’s afzonderlijk van elkaar te laten werken binnen de marketingafdeling en te hopen dat er geen werk over de schutting wordt gegooid. Door een duizendpoot of een freelance marketing specialist beoefend in het hebben van een helikopterview, stroomlijn je jullie eigen efforts.

Samengevat: de praktische besparingen en lange termijn verbeteringen worden vaak vergeten weggestreept te worden tegen de hoogte van de uurtarief. Een freelancer marketeer kan zorgen voor de nodige inspiratie in een bestaande marketingteam. Hierdoor kunnen goed onderbouwde keuzes snel gemaakt worden met de kwaliteitsgarantie van een ervaren professional. Vind nu bij BUBTY de freelance marketing specialist die jouw team helpt groeien.

BUBTY – We connect, you grow.

Join the Discussion

Return to top of page